skip to Main Content
Det Store Fallet  Og Karl XIIs Sti I Halden åpnet

Det store fallet og Karl XIIs sti i Halden åpnet

Massevis av folk, fra Norge, Sverige og Ungarn, var til stede når utstillingene Det store fallet og Karl XIIs sti ble åpnet fredag. Utstillingene forteller om svenskenes angrep på Østfold for 300 år siden. Det ble en hjertelig og varm dag hvor historien om krigen ble fortalt med vekt på menneskene, og det faktum at selv land som vært i krig med hverandre i ettertid kan samarbeide. Dette samarbeidet var i fokus under åpningsseremonien med deltakelse fra mange forskjellige steder.

Av Bodil Andersson, Østfoldmuseene

Åpningstalen ble fremført av Lillian Nyborg, direktør for Halden historiske Samlinger. Taler ble holdt av Axel Wernhoff, den svenske ambassadøren til Norge, Anne-Kari Holm, varaordfører i Halden og Jon Edvard Grimstad som representerte Østfold fylkeskommune og det Europeiske kulturarvåret.

Svenske ambassadøren på vei inn til Fredriksten Festning i Halden godt passet på av karolinerne. (Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene)

Masse stas rundt åpningen ble laget av det dyktige koret Mixdur, Fredriksten Artillericompagnie som skjøt salutt, Kong Frederik IV Tambourafdeling av 1704 med trommer og trompeter, Fredrikshald Borgervæpning som voktet døren til Fredriksten Museum og karolinerne fra Tössbo Compagnie som loset den svenske ambassadøren inn i festningen.

Binder sammen byen og festningen
I karolinerfølget var dessuten Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó tilstede. De to ambassadørene deltok fordi deres ambassader har bidratt til Karl XIIs sti, som forteller om mennesker i Karl XIIs tid og binder sammen byen og festningen.

Utviklingen av Det store fallet og Karl XIIs sti er finansiert med støtte av Berg sparebank, Clara Lachmanns fond för främjande av den skandinaviska samkänslan, Dals-Eds kommun, Forsvaret, Fredrikstens festnings venner, Halden kommune, Sparebank 1 stiftelsen Østfold Akershus, Sparebankstiftelsen DNB, Sveriges og Ungarns ambassader i Norge og Østfoldmuseene. Armémuseum, De Ankerske Samlinger, Folkemuseet, Forsvarsmuseet og Livrustkammaren – Statens historiska museer har lånt ut gjenstander til Det store fallet.

Karl XII dødsmaske, skjorte og strømper er noe av det som kan sees i utstillingen (Foto:  Hilde Marthinsen, Østfoldmuseene)

Mange har bidratt
Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger er svært takknemlige overfor alle som bidratt. Ikke minst håndverkere, elektrikere, snekkere, lysdesignere, grafiker, trykkere, nåværende og gamle kolleger, nettverket 1718 – krigen menneskene skuddet og mange andre som har gitt uvurderlig hjelp i utstillingsprosessen.

Opplev utstillingen «Det store fallet»
Fra 1.juni til 2.september  har Fredriksten Museum og  utstillingen «Det store fallet» åpen alle dager i uken  kl.  11-16. På lørdager og søndager kan du til et fast tidspunkt også være med en guide/omviser som tar deg med rundt i utstillingen og forteller nærmere om historien.

(Saken ble først publisert på ostfoldmuseene.no 2.juni 2018)

Back To Top