skip to Main Content
Musikk Og Arkitektur I Vakker Harmoni

Musikk og arkitektur i vakker harmoni

I går ble Moss kapell og krematoriums 80-års jubileum markert med en konsert med Åshild Skiri Refsdal og musikerne Dagfinn Klausen (piano/orgel) og Birgitte Stærnes (fiolin). I forkant av konserten fikk de cirka 70 publikummerne høre konservator NMF Camilla Gjendem fra Moss by- og industrimuseum holde et foredrag om bygningens arkitektur.

Modernistiske Moss kapell og krematorium.

For Moss Kapell og krematorium ble tegnet av arkitekt MNAL Eyvind Moestue og var en gave til Moss by fra Moss Sparebank i sin tid. Hovedentreprenør var byggmester Sigurd Peterson fra Moss. Denne perlen av en seremoni-bygning som ble innviet 28. mai 1938 og er en fin representant for de internasjonale modernistiske strømningene som påvirket den norske mellomkrigs arkitekturen. Som det første elektriske krematorium i Nord-Europa og ble bygningen omfattet av stor interesse. Den kraftige sokkeletasjen på inngangsiden er utformet som en «Columbarievegg» med urnekamre i tre høyder etter europeisk påvirkning. Bygningen ligger på det tidligere gravkapellets plass på Moss kirkegård. Bygningen ble slik med en gang omsluttet av vakre omgivelser med gammel beplanting.

Arrangører denne kvelden var Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum og Arena Moss Kirke, samt komiteen for markeringen av Det europeiske kulturarvåret 2018 i Østfold.

Alle foto: Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene.

Back To Top