skip to Main Content
Stemningsfull Helleristningsvandring I Mørket Med Rundt 400 Publikummere

Stemningsfull helleristningsvandring i mørket med rundt 400 publikummere

Det ble en strålende helleristningsvandring i mørke og måneskinn på Hafslund Hovedgård i går. Rundt 400 personer møtte opp, voksne, barn og firbente. Landskapsarkitekt Lars Ole Klavestad hos Fylkeskonservatoren, og musikerne i «Klang av Oldtid» geleidet et lydhørt og interessert publikum rundt til de mange helleristningsfeltene som ligger på åkerryggene i og nedenfor den store Hafslund-parken.

Før vandringen startet, ønsket Therese Thorbjørnsen, leder i kulturutvalget i Sarpsborg kommune, alle de fremmøte velkommen, og Morten Hanisch orienterte om Østfolds rike arkeologi og om Det Europeiske Kulturarvåret 2018 i Østfold.

Helleristninger finnes også i andre deler av verden, og med stort sett samme motiver. Det store helleristningsområdet som går fra Bohuslän til Østfold har mange likhetstrekk, men også forskjeller, både i motivrikdom og ulikt fjell. Underveis samtalte Lars Ole Klavestad med musikerne, arkeologene hos Fylkeskonservatoren som både skjøtter helleristningene, måler opp og registrerer de mange funnene inn i databaser, og ikke minst Tormod Fjeld som stadig finner nye helleristningsfelt. Silje Haugsten Ellefsen stod for lys-settingen av ristningene under vandringen denne kvelden.

Musikerne i «Klang av Oldtid» har også nylig gitt ut en cd kalt «Tunesteinen» med nykomponert musikk for lur,bukkehorn, perkusjon og vokal, med bl.a støtte fra den norske komponistforeningen dersom du skulle være interessert i å høre mer av denne type musikk.

Belyst helleristning på Hafslund. (Foto: Gaute Jacobsen)

Back To Top