skip to Main Content
Wilse Hedret Med Ekte 1700-talls Stemning I Spydeberg

Wilse hedret med ekte 1700-talls stemning i Spydeberg

I ekte 1700-talls stemning ble europeeren og opplysningsmann Jacob Nicolai Wilse hedret med både musikk, taler og omvisninger i formalhaven på Spydeberg Prestegård den 23. mai.

En kvartett fra Det norske Blåseensemble som fremførte 1700-talls musikk med tidsriktige instrumenter: en raverso (som en tidlig fløyte,) barokk fagott, naturhorn og cembalo. (Foto Aurora Søbye, Østfoldmuseene)

Det var som å reise tilbake i tid da over 70 gjester fylte stuene på den staselige Prestegården, og med 1700-tallsmusikk fremført i Wilses storstue, var det en magisk stemning over det hele. Musikken ble fremført på tidsriktige instrumenter av musikere fra Det norske Blåseensemble, og det syntes å være flere gjester som drømte seg vekk og inn i historien.

Jacob Nicolai Wilse
Jacob Nicolai Wilse (f.24. januar 1735 i Jylland, Danmark – d. 23. mai 1801 i Eidsberg) var prest i Indre Østfold i mer enn 30 år, og virket som sogneprest i Spydeberg fra 1768 til 1786. Han er svært kjent for sine lokalhistoriske og topografiske arbeider fra både Danmark og Norge, og det kjente topografiske verket «Physisk oeconomisk og statistisk Beskrivelse av Spydeberg Prestegæld» ble utgitt i ca. 1780.  Som en av de ivrigste misjonærene for hagebruk i Norge 1700-tallet propaganderte han i opplysningstidens ånd for å forene pryd og nytte i hagene, og det var på Spydeberg Prestegård at han hadde basis for sin virksomhet. Wilse dokumenterte hagen på prestegården med tegninger og tekster, og da det i 2011 ble foretatt en arkeologisk undersøkelse i området ble det bekreftet at hagen hadde vært slik som den fremsto i hans tegninger.

Wilses Formalhave
Som Norges best dokumenterte 1700-talls hage, er Wilses Formalhave i dag tilnærmet lik den opprinnelige – og det takket være stiftelsen Spydeberg Prestegård. Selv i europeisk sammenheng er det sjeldent at bruken av så tidsriktige plantesorter blir prioritert og gjennomført som i Wilses nyrestaurerte have. Siden 2007 har stiftelsen og frivillige lagt inn flere hundretalls dugnadstimer, og i 2014 ble den nyrestaurerte hagen innviet av Riksantikvar Jørn Holme og datidens Kulturminister Thorild Widvey.

Bautaen i formalhaven. (Foto Aurora Søbye, Østfoldmuseene)

Engasjerte gjester fulgte guidene Harald Gullåsen og Trygve Aarvik i Wilses spor ute i Formalhaven. I stekende ettermiddagssol og blant frodige syriner fikk gjestene et godt innblikk i hvem Wilse var som både prest og bonde. Guidene viste med stor entusiasme frem – og fortalte om –  blant annet karpedammen og det nærliggende lysthuset med påmalt himmel i det innvendige taket, og om hvordan selve hagen lå vendt mot sør og godt plassert i terrenget. Praktfulle bærbusker, planter og urter preget hagen, i harmoni med både statuer og den flotte bautaen.

En vakker aften på Spydeberg Prestegård ble avsluttet med kaffe og kringle, og markeringen av Wilses betydning for Østfold og Norge var absolutt Wilse verdt!

Programmet for markeringen var som følger:
18:00: Velkommen ved Britt Gulbrandsen, fylkespolitiker i Østfold
18:15: 1700-talls konsert ved Det norske Blåseensemble. En kvartett  fremfører musikken med tidsriktige instrumenter som traverso (som en tidlig fløyte,) barokk fagott, naturhorn og cembalo (tidlig utgave av piano).
18:45: Tale ved Hege Hauge Tofte, direktør ved Østfoldmuseene
18:50: Omvisninger i den restaurerte hagen med guidene Trygve Aarvig og Harald Gullåsen.
19:30: Mingling, spørsmål og servering av kaffe og kringle.

Arrangører var: Østfoldmuseene, Stiftelsen Spydeberg Prestegård  – i samarbeid med komiteen for Kulturarvåret 2018 i Østfold.

Back To Top